Бащата на Борис Джонсън бе сред поддръжниците на оставането в ЕС
Бащата на Борис Джонсън бе сред поддръжниците на оставането в ЕС / Gulliver/Getty Images
Бащата на британския премиер Борис Джонсън – Стенли, заяви, че е в процес на кандидатстване за френско гражданство, за да запази връзките си с ЕС и след Брекзит, съобщава Reuters.



Стенли Джонсън, бивш член на Европейския парламент, който гласува за оставане в ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г., заяви пред радио RTL, че иска да стане френски гражданин поради силните семейни връзки с Франция.

Бащата на Джонсън избяга от глоба, след като влезе в магазин без маска

„Ако го разбирам правилно, аз съм французин. Майка ми е родена във Франция, майка й е била чиста французойка, както и дядо й. Така че за мен става въпрос за възстановяване на това, което вече имам. И това ме радва много“, каза 80-годишният Джонсън на френски.

„Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Не може да се каже на британците: вие не сте европейци“, добави той.

Бащата на Борис Джонсън използва България, за да наруши правилата (ВИДЕО/СНИМКИ)​​​​​​​

Синът му Борис, който беше публичното лице на кампанията за излизане от ЕС на референдума през 2016 г. каза, че Великобритания може да „процъфтява мощно“ като напълно суверенна държава извън това, което той смята за прекалено бюрократичен ЕС.

Но в сряда премиерът прозвуча по-помирително, когато парламентът одобри нова търговска сделка с ЕС, като каза: „Това не е краят на Великобритания като европейска държава. Ние сме в много отношения типичната европейска цивилизация ... и ще продължим да бъдем такава“.

Обединеното кралство официално напуска орбитата на ЕС в четвъртък вечерта, след често напрегната 48-годишна връзка с европейския проект.

Източник: „Фокус“