/ БТА
Талибаните няма да се съгласят на удължаване на мисията за евакуация от Афганистан, заяви днес говорител на радикалната ислямистка организация, цитиран от ДПА.

Ако САЩ и Великобритания се опитат да получат допълнително време за продължаване на евакуацията, отговорът е "не". В противен случай ще има последици, каза пред британската телевизия "Скай нюз" Сухаил Шахин - член на делегацията на талибаните за преговорите в катарската столица Доха.

От къси поли до бурки: Жените в Афганистан преди и след талибаните (СНИМКИ)

Това е червена линия. Американският президент Байдън обяви, че на 31 август те ще изтеглят всичките си военни сили. Така че, ако удължат срока, това означава, че удължават окупацията, макар че няма необходимост, подчерта високопоставеният талибански представител.

Шахин предупреди, че евентуалното удължаване "би създало недоверие между талибаните и САЩ. Ако те възнамеряват да удължат окупацията, това ще предизвика реакция".

В Кабул вече заличиха женските лица от реклами и салони за красота (СНИМКИ, ВИДЕО)

Шахин обясни присъствието на огромно множество хора на летището на Кабул с желанието на мнозина да избягат от бедността в Афганистан. Страховете от талибанско потисничество се използват като претекст и са неоснователни, увери той.

Шахин нарече "фалшиви новини" съобщенията за разправа на талибаните с журналисти, бивши правителствени служители и други предполагаеми сътрудници на предишната власт.

Всеки инцидент ще бъде разследван. На тези, които са виновни, ще бъде потърсена отговорност, увери Сухаил Шахин.
БТА