/ iStock/Getty Images
Съдбата на жените в царството на талибаните ще е печална. Отсега си личи, че ще има драконовски наказания за всяка, която наруши средновековните им правила. Жените ги очакват бичувания, екзекуции, принудителни бракове, пише Deutsche Welle.

След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи.

„Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната, няма никаква промяна,“ казва пред ДВ Саад Мохсени, ръководител на Moby Group, най-голямата фирма за проучване на общественото мнение в страната. „На жените и на момичетата отново ще им бъде наложен предишният живот,“ допълва той.

Назад към 1990-те години?

Талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, когато военната операция под ръководството на САЩ свали техния режим. Под властта на талибаните жените нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На момичетата беше забранено да ходят на училище.

жени Афганистан
iStock/Getty Images

Според Мохсени тъкмо това ще се повтори занапред: „Жените няма да могат да работят, те няма да имат достъп дори до болница, ако не ги придружава мъж“. Очевидци разказват, че в няколко провинции, където талибаните междувременно взеха властта, на жените и момичетата вече са наложени тези забрани.

„Искам да следвам, но талибаните не ни разрешават дори да ходим на училище,“ каза пред ДВ една девойка в Кабул, избягала от провинция Тахар, където талибаните поеха властта в началото на август.

От провинция Кандахар се съобщава, че въоръжени талибани насилствено са извели девет служителки от работните им места в една банка и са ги върнали по домовете им. Наредили на жените да стоят по домовете си – работните им места щели да бъдат поети от мъже.

Афганистан е най-опасната страна в света за жените

Насилствени бракове

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която сама беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност.

жени Афганистан
iStock/Getty Images

В социалната мрежа Туитър Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че „сърцето му се къса“, когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Талибаните налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания.

Сега всички, които милеят за правата на жените в Афганистан, се опасяват, че в страната ще настъпи същият мрак. И че особено тежко ще бъде на онези, които се застъпват за повече женски права и свободи или са се ползвали с такива в миналото.

Тревога за бъдещето

В разговор с ДВ журналистката и правозащитничка Мариам Атахи каза, че се страхува за живота си след овладяването на Кабул от талибаните. А Виктория Фонтан, професорка в Американския университет в Кабул, разказва, че нейните студентки сериозно се тревожат за бъдещето си, че се безпокоят дали ще могат да продължат следването си и да бъдат част от обществото.

Откакто талибаните взеха властта в Кабул, връзката на ДВ със събеседничката Мариам Атахи е прекъсната. Френската професорка Виктория Фонтан обаче все още защитава активно каузата на жените в Афганистан. Тя не може да се добере до летището, защото няма необходимия ескорт, но всъщност така и така смята да остане в Кабул колкото е възможно по-дълго. Планът ѝ е да закриля според силите си своите студентки и евентуално да преговаря с талибаните за тяхната сигурност.
Deutsche Welle