Правозащитници срещу закон в Афганистан, унижаващ жените
Правозащитници срещу закон в Афганистан, унижаващ жените / снимка: БГНЕС

Афганистан е приел закон, легализиращ дискриминацията на жените от шиитското малцинство, според който те може да бъдат лишавани от храна, ако отказват сексуални отношения, заяви правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Франс прес.

Според организацията, която заклеймява тази предизборна пропагандна маневра на президента Хаямид Карзай, кандидат за преизбиране на 20 август, законът е публикуван на 27 юли в държавния вестник на Афганистан. Няма официално съобщение за това, няма и коментар от афганистанското правителство.

Законът, според правозащитниците, е нова версия на вече приетия през март от парламента и подписан от президента Карзай, който така и не влезе в сила, след като предизвика бурното възмущение на Запада като легализиране на домашното насилие.

Представители на организацията са видели окончателно копие, което съдържа "многобройни ретроградни положения" относно правата на жените, макар и не толкова рестриктивни, колкото в първоначалния проект.

Новият текст гласи, че съпругът има право да спре материалната издръжка на жена си, включително храната, ако тя откаже да задоволява сексуалните му изисквания. Предвижда се децата винаги да остават под юридическата опека на бащите и дядовците.

Според закона жените трябва да искат разрешение от съпруга си, за да работят, и позволява на изнасилвач да се спаси от всякакво съдебно преследване, ако плати кръвнина на изнасилената жена.