Афганистан е най-опасната страна в света за жените
Афганистан е най-опасната страна в света за жените / снимка: Reuters, архив

Насилието, лошото здравеопазване и жестоката мизерия превръщат Афганистан в една от най-опасните за жените страни в света. Втора е Конго заради ужасяващия брой изнасилвания, сочи проучване на фондация Томсън Ройтерс.

Пакистан, Индия и Сомалия са съответно на трето, четвърто и пето място в световното изследване на заплахите за жените, вариращи от семейно насилие и икономическа дискриминация до абортиране на женски зародиши, генитално обезобразяване и нападения със сярна киселина.

"Продължаващият конфликт, въздушните нападения на НАТО и културните практики заедно превръщат Афганистан в много опасно място за жените", каза Антонела Нотари, председател на "Жени, носещи промяна" - организация, подкрепяща жени, които са социални предприемачи по света.

Проучването на новинарската служба "Тръстлоу" (TrustLaw) на фондация Томсън Ройтерс бележи откриването на нова секция - TrustLaw Women, където ще текат новини и информация за законните права на жените, пише БТА.

Индия е на четвърто място в печалната класация предимно заради убийствата на женски зародиши и бебета от женски пол и заради трафика на хора. Близо 50 милиона момичета се смятат за изчезнали през миналия век заради убийства на бебета момичета и на женски зародиши, твърди Фондът на ООН за населението.

100 милиона души, предимно жени и момичета, са били жертва на трафик на хора в Индия през 2009 година, по данни на тогавашния вътрешен министър Мадхукар Гупта.