Талибани плениха пакистански полицаи
Талибани плениха пакистански полицаи / снимка: БГНЕС

Талибански екстремисти отвлякоха 30 пакистански полицаи след еднодневна обсада и свирепа битка в северозападната долина Сват, предаде АФП. Началникът на местната полиция Дилавар Хан заяви, че хиляди талибански бойци са обсадили полицейския участък в област Шамозай. Армията беше мобилизирана да разкъса обсадата и да помогне на обсадените полицаи. Сблъсъците продължиха цял ден, но с настъпването на вечерта, операцията е трябвало да бъде прекратена. През нощта талибаните са проникнали в участъка, отвлекли са служителите на реда и са взривили сградата, съобщи Хан.

Представител на пакистанското разузнаване съобщи, че четирима души са ранени при сблъсъците с талибаните в Шамозай. Пакистан е подложен на сериозен натиск от страна на Запада да притисне екстремистите. Страната засили офанзивата си в опит да си върне контрола върху долината Сват, която според местните жители е преминала в ръцете на въстаниците.

От вечерта на 2 февруари, при военни операции в областта са убити поне 50 екстремисти, съобщиха представители на разузнаването. Допреди 2 години, Сват беше перла в короната на пакистанския туризъм, като ски-курортът беше посещаван от местни и чуждестранни туристи.

Регионът изпадна в хаос след средата на 2007 г., когато радикалния свещеник Маулана Фазлула започна кампания за налагането на шариатския закон в талибански стил, което принуди хиляди да напуснат, припомня БГНЕС.