/ iStock/Getty Images
Тайландските власти се договориха да позволят на чужденците, които са ваксинирани срещу коронавируса, да пътуват до най-големия им туристически остров Пукет, без да се подлагат на карантина.

Съобщено бе също, че са поръчани още пет милиона дози от препарата на AstraZeneca, предаде Ройтерс. За една година броят на пристигащите в Тайланд туристи рязко спадна и страната, която много разчита на туризма, бърза да осигури ваксини за населението си и да отвори страната за чужденците чрез пилотен проект за ваксинационни паспорти.

От април: Тайланд съкращава на 7 дни карантината за пристигащи ваксинирани чужденци

"Ако можем да имунизираме 50-60 на сто от населението, можем без риск да отворим страната и да задвижим икономиката и туризма", каза висшият здравен служител Киатифум Вонграйджит.

Очаква се, че ваксинационната кампания в Тайланд ще започне с пълна сила през юни. Целта е до края на годината да бъде ваксинирано половината от населението.

Тайланд засега имаше строги правила, ограничаващи влизането в страната, включително задължителна карантина. От юли се предвижда остров Пукет да започне да приема директно ваксинирани туристи, за които вече няма да се иска карантина.

Предполага се, че дотогава ще бъдат ваксинирани 70 на сто от жителите му. От април карантината, която се кара в хотели, ще бъде намалена двойно - на седем дни за напълно ваксинираните посетители. Това ще важи за Пукет, Патая, Кох Самуи и други туристически дестинации. 
БТА