Започна ваксинационната кампания в Тайланд
Започна ваксинационната кампания в Тайланд / БТА
Тайланд стартира днес своята кампания за ваксинация срещу COVID-19. Първите дози от ваксината на китайската компания "Синовак Байотек" (Sinovac Biotech) бяха поставени на вицепремиера и здравен министър Анутин Чарнвиракул наред с други служители от здравеопазването и медици, в институт по инфекциозни болесит в околностите на Банкок, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че ваксинацията ще защити хората от разпространяването на  COVID-19 и ще позволи на Тайланд да се върне към нормалността възможно най-скоро", каза Анутин пред репортери след това. Премиерът Прают Чан-оча, който е на 66 години, присъстваше на събитието, макар че възрастта му е извън диапазона между 18 и 59 години, подходящ за прилагането на ваксината "КоронаВак" (CoronaVac), така че той не беше инжектиран.

Тайланд ще съди четирима с коронавирус

Тайланд получи първите си 200 000 дози от ваксината на "Синовак" от Китай и 117 000 внесени дози от тази на AstraZeneca тази седмица. CoronaVac е разпределена сред 13 провинции с висок риск, които днес ще започнат да ваксинират здравните работници от първа линия - професионалисти и доброволци, съобщи министерството на здравеопазването. Ваксината на AstraZeneca ще бъде готова за употреба до втората седмица на март, след като премине тестове за контрол на качеството, уточни компанията.

Тайланд очаква да получи доставки на още 1,8 милиона дози CoronaVac през март и април.

Планирано е масова кампания за поставянето на 10 милиона дози месечно да започне през юни, с производството на 61 милиона инжекции от местната фирма Siam Bioscience.
Страната е регистрирала общо едва малко над 25 000 инфекции, отбелязва Ройтерс.
 
БТА