Съветът за сигурност осъди сирийското нападение срещу Турция
Съветът за сигурност осъди сирийското нападение срещу Турция / Reuters

Съветът за сигурност на ООН остро осъди в декларация сирийския минометен обстрел срещу турския граничен град Акчакале, при който бяха убити петима турски цивилни, предаде Ройтерс.

" Членовете на Съвета за сигурност подчертават, че този случай откроява сериозното въздействие на кризата в Сирия на сигурността на нейните съседи и над регионалния мир и стабилност. Съветът приканва сирийското правителство да зачита напълно суверенитета и териториалната цялост на съседите си", се казва в декларацията, цитирана от световните агенции и БТА.

Дипломати, участвали в преговорите за декларацията, съобщиха, че е постигнато съгласие по компромисен текст между проекта на западните сили и смекчения вариант, предложен вчера от Русия на 15-членния Съвет.

Междувременно израелският вицепремиер Дан Меридор каза пред журналисти в Париж, че сирийският минометен обстрел, при който в турския град Акчакале загинаха петима цивилни, е нападение срещу страна член на НАТО, предаде Ройтерс.

Израел технически е във война със Сирия и окупира, а след това анексира превзетите във войната през 1967 г. Голански възвишения, но като цяло се отнася сдържано към бунта в съседната арабска страна, отбелязва Ройтерс. "Може да се каже, че по силата на натовския договор това бе нападение срещу страна от НАТО, а това означава и срещу Франция", каза израелският вицепремиер. Той не пожела да навлиза в подробности за сирийския обстрел срещу Турция, но заяви, че избиването на хора в Сирия трябва да спре. "Сирия е в ужасяваща
ситуация, в гражданска война. Всеки ден са избивани мъже, жени и деца. На това трябва да се сложи край", каза Меридор след срещите с френските министри на външните работи и на отбраната.

"Съюзът между Сирия и Иран е изключително тревожен за нас. От едната страна е Иран, от другата - Хизбула, а по средата Сирия. За нас е много важно този нечестив съюз да бъде разбит", добави израелският вицепремиер, цитиран от Ройтерс.

Вижте анкета по темата ТУК