/ NOVA
Дискусиите в западни демокрации относно пряка военна намеса в Украйна, насочена срещу Русия, са добро нещо и показват осъзнаване на риска за Европа, който представлява руската агресия, заяви днес високопоставен служител на украинската президентска служба, цитиран от Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон вчера спомена възможността европейски страни да изпратят войски в Украйна, въпреки че той предупреди, че няма консенсус по въпроса. Съюзниците се споразумяха да се постараят да осигурят повече боеприпаси за Киев.

ЕС и НАТО нямат решения и планове за изпращане на войски в Украйна

"Това демонстрира, на първо място, абсолютно осъзнаване на рисковете за Европа от страна на една милитаристична, агресивна Русия", написа съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в свой коментар на изявлението на Макрон.

"Отварянето на дискусия за възможността за директна подкрепа на Украйна от страна на въоръжените сили трябва да бъде разглеждано като желание да се поставят правилните акценти, да се подчертаят по-ясно рисковете", добави Подоляк. По думите му на този етап е важно да бъдат ускорени доставките на военно оборудване за Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Владимир Арангелов/БТА