Сърбия няма да използва сила в Косово
Сърбия няма да използва сила в Косово / снимка: БГНЕС

Сърбия ще използва всички икономически, политически и дипломатически средства, за да не допусне Косово да се откъсне от нея, но няма да прибегне до насилие. Това заяви сръбският външен министър Вук Йеремич пред Съвета за сигурност на ООН, информира БТА.

По искане на Сърбия Съветът за сигурност се събра малко след 15 ч нюйоркско време (20 ч по Гринуич), за да обсъди проекта на косовските сепаратисти да обявят независимост на Косово в близките дни, предаде АФП. По-рано Сърбия прие решение, с което предварително "анулира" независимостта.

С този акт се анулират всички решения на Прищина за независимост, защото те нарушават, както се казва, „суверенитета и териториалната цялост на Сърбия, които са гарантирани в Конституцията”. Според Белград това е нарушение и на Хартата на ООН, Резолюция 1244 за Косово и Международното право. Както се очаква, властите в Прищина до края на седмицата ще обявят Косово за независима държава.

Същевременно косовският премиер Хашим Тачи поиска кметовете на общините и преди всичко на онези, където съжителстват албанци и сърби в Косово, да предприемат всички мерки, за да не се стигне до насилие в деня на обявяването на независимост, предаде Франс прес.

"Трябва да се избягват всякакви изказвания, които могат да предизвикат емоции сред гражданите. По въпроса за химна, решихме да използваме химна на Европейския съюз. Няма да бъде разрешено използване на пиратки, оръжия или експлозиви, за да не се допусне да бъдат провокирани неалбанските общности. Призовавам тези указания да се изпълняват максимално. Погледите на целия свят са обърнати към нас", подчерта премиерът. Той не уточни кога косовските власти ще обявят едностранно независимост на южната сръбска област с албанско мнозинство, но добави: "Това е последната подобна среща на това равнище преди обявяването на независимост". Премиерът се среща с кметовете веднъж месечно, посочва АФП.