/ Министерски съвет, пресцентър
Остър тон между Сърбия и Косово на лидерската среща „Бърдо – Бриони” в Скопие. По време на разговорите е имало покачване на напрежението между президентите на двете страни - Александър Вучич и Хашим Тачи, стана ясно на пресконференцията след срещата, на която бе обсъдена европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Борисов благодари на Туск, че посещава лично Балканите
 
Двамата лидери не присъстваха на пресконференцията. Не стана ясно и за какво точно е бил спорът между тях. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че всички лидери на Балканите трябва да се успокоят. Той призова политиците да бъдат по-прагматични и рационални и по-малко емоционални.
 
Всичко е в ръцете на Прищина и Белград. Проблемът е, че те имат задръжки в сърцето и ума си, споровете между тях не са на база обективни причини. Всичко е в ръцете на лидерите, а не в процедурите”, посочи още Доналд Туск.

Безпрецедентни мерки за сигурност в Скопие заради срещата по процеса „Бърдо – Бриони”
 
Според българския премиер Бойко Борисов, който също присъства на срещата, поведението на лидерите на Сърбия и Косово поставя под риск целия регион на Балканите. И Туск, и Борисов бяха категорични, че за да се интегрират и присъединят към Европейския съюз, Сърбия и Косово трябва да изяснят и решат проблемите си, а същото трябва да направи и Република Македония, която да намери решение на спора с Гърция за името си.
 
Президентът на Република Македония Георге Иванов каза, че преговорите за присъединяването на страната му към ЕС и разрешаването на спора за името могат да вървят паралелно. „Не може да ме убедите, че ако не приключим преговорите си с Гърция за името, не можем да продължим преговорите за присъединяване”, заяви той.
 
Въпросът дали тонът между Сърбия и Косово и Република Македония и Гърция ще се подобри до срещата на върха във формат "ЕС-Западни Балкани" в София през май остава открит.