Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и българският премиер Бойко Борисов
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и българският премиер Бойко Борисов / Пресцентър, Министерски съвет
Борисов благодари на Туск, че посещава лично Балканите
97145
Борисов благодари на Туск, че посещава лично Балканите
  • Борисов благодари на Туск, че посещава лично Балканите
Европа вече знае, че за нея няма добро бъдеще без стабилни и обединени Балкани и без ясна европейска перспектива за тези страни. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на среща с премиера Бойко Борисов в Скопие. Туск допълни, че не се притеснява за предстоящата в София на 17 май среща във формат „ЕС –Западни Балкани”.

Доналд Туск Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

"Днес Европа разбира по-добре от преди, че няма добро бъдеще за нея без стабилни и обединени Балкани, без ясна европейска перспектива на тези страни", заяви на срещата си с Бойко Борисов Доналд Туск. "Може би ние с теб не сме дипломати по природа, но мисля, че успяхме да постигнем много, особено с оглед на предстоящата среща в София през май", допълни председателят на Европейския съвет. 

Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език (ВИДЕО)

Доналд Туск Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

Българският премиер от своя страна благодари на Туск за това, че посещава лично страните от Балканите и припомни речта му при откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.
 
"Със своята реч на откриването в София завинаги спечели сърцата на българите. Като знам натоварената програма в Брюксел и в най-смелите си очаквания не съм мислил, че председателят на Европейския съвет ще обиколи Балканите, за да придобие лична представа за тях", каза Борисов.

ЕС и Турция имаха конструктивна среща във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Доналд Туск Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

В Скопие се провежда лидерска среща по процеса „Бърдо – Бриони”. Нейни домакини са президентите на Република Македония Георге Иванов, на Хърватия – Колинда Грабар Китарович и на Словения - Борут Пахор. Във форума участват още президентите на Сърбия Александър Вучич, на Черна гора - Филип Вуянович, на Албания - Илир Мета, на Косово - Хашим Тачи, както и председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. Борисов и Туск са гости на форума.
 
Инициативата за Процеса “Бърдо - Бриони”, който се провежда от 2013 г., е на Словения и Хърватия. Неговата цел е стабилизиране и ускоряване на европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Безпрецедентни мерки за сигурност в Скопие заради срещата по процеса „Бърдо – Бриони”

Доналд Туск Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

Срещата преминава при изключителни мерки за сигурност и се отразява от над 150 медии.