Според него историята на Балканите е по-интересна отколкото „Игра на тронове“
С цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти" започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 тази вечер в Народния театър в София. Туск произнесе словото си на чист български език.
 
Той посочи, че като поляк много добре разбира колко работа, кураж, решимост е струвало на българите да постигнат европейските успехи. Никой не ви е дал нищо даром, каза той.
 
Борисов: Всеки българин трябва да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

"По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов", коментира Туск. Той обаче допълни, че историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар че в нея няма дракони.


МС, пресцентър

 
Румен Радев: Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна

"Всички бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми", посочи Доналд Туск. "Стабилност, сигурност благоденствие - това заслужават хората в този регион", коментира той. "А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност", допълни Туск.
 
Жан-Клод Юнкер: Не мога да си представя по-добър лидер от Бойко Борисов

Според него е добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, които не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион, заяви Туск.
 
"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите", завърши речта си Туск.
 

МС, пресцентър


Сега е време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, смята Антонио Таяни

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости разгледаха интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници.

Мултимедийната експозиция се прожектира върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи. На представянето й пред медиите участие взеха популярната изпълнителка на родопски песни Валя Балканска и известният състав "Оратница", който по свой начин интерпретира българския фолклор.
БТА