/ МС, пресцентър
Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в рамките на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Българският министър-председател заяви, че темата за интеграцията на Западните Балкани остава водещ приоритет по време на нашето председателство и страната ни ще разчита на подкрепата на всички европейски институции и държавите членки.

Откриват официално българското председателство на Съвета на ЕС

"Европейските надежди на гражданите на страните от Западните Балкани ще съберат заедно на една маса всички лидери. Знам, че това ще е дълъг процес, но това е процес, който ни учи на помирение и на това да обърнем погледа напред. Очакванията на моите колеги са за ускоряване на процеса на евроинтеграция", е подчертал българският премиер.
 

МС, пресцентър


Бойко Борисов и Доналд Туск са били единодушни, че темата за интеграцията на държавите от Западните Балкани е важна не само за региона, но и за целия Европейски съюз. Двамата са обсъдили възможности в сферата на инфраструктурата и свързаността в региона. Доналд Туск е изразил благодарност за инициативата на българския премиер за срещата на върха в София на 17 май, когато се очаква лидерите да обсъдят темата "Западни Балкани".
 
Всеки трети българин определя европредседателството ни като важна тема

По време на разговора двамата са дискутирали и организацията на срещата на върха, на която двамата ще бъдат домакини.

Европредседателството започва: Какво очаква България през идните шест месеца?

Министър-председателят е заявил, че подобряването на диалога с турската държава трябва да става с консенсус и с мъдри и спокойни решения. Политиката на отчуждаване не трябва да продължава, защото за България, а и за ЕС Турция е стратегически партньор в борбата с миграцията.
 

МС, пресцентър


Бойко Борисов и Доналд Туск са били единодушни, че Кохезионният фонд и селскостопанската политика трябва да бъдат запазени.

Българският министър-председател е уверил Доналд Туск, че страната ни е готова за своето първо председателство и България ще бъде балансьор и ще търси консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.