Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на Европейския съюз са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.
 
Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език

„Преди 11 години, през 2007 г., България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България“, посочи той.
 

МС, пресцентър


„Помня и друг момент от присъединяването на България към ЕС, в 1977-а в сонда в Космоса. Не знаем дали някой слуша тези гласове, но те заслужават да бъдат там“, коментира Жан-Клод Юнкер.
 
Румен Радев: Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна
 

МС, пресцентър


„България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост“, заяви той. „Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, изтъкна председателят на ЕК.
 
Борисов: Всеки българин трябва да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

„Съединението прави силата“, желая ви късмет и всичко най-хубаво за идното Председателство“, завърши обръщението си Юнкер.

МС, пресцентър

Агенция Фокус