На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата". Това каза президентът Румен Радев в речта си на церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър "Иван Вазов".

МС, пресцентър


В церемонията участват също председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на България Бойко Борисов, министърът за председателството Лиляна Павлова.

Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език
 

МС, пресцентър


България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента, припомни държавният глава. "Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство", каза президентът Радев.

Той заяви, че поемаме председателството в труден за Евросъюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза. Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии, каза президентът Радев.

Борисов: Всеки българин трябва да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

Той заяви, че е убеден в едно - че когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма, заяви президентът Радев.
 

МС, пресцентър


Той изрази увереността си, че през следващите шест месеца гостите ни от Европа ще се чувстват у дома си сред римските руини и православните църкви на България, особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на неколкостотин метра една от друга.

Това е уникално историческо достояние, което ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме, каза още президентът Румен Радев, който завърши с "Добре дошли".
БТА