От една страна по време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време трябва всеки българин да остане с усещането, че Европейският съюз прави нещо за него. Това каза министър-председател на Република България Бойко Борисов по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Премиерът първо помоли за благословията на патриарха и посочи, както е казано в Библията - без Господа не може нищо да се направи. Според него след словото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който говори на български, всяка реч и всяко изказване са неуместни.
 
Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език

„Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, каза Борисов.
 

МС, пресцентър


Според него е важно, че на едно място са се събрали президентът, вицепрезидентът и председателите на парламентарните групи. Борисов обяви, че днес е имал няколко часа разговори с големите европейски медии и няколко часа с Доналд Туск.
 
Румен Радев: Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна

„Тревогата във въпросите във всички е голяма“, посочи Бойко Борисов. Той обясни, че през шесте месеца на председателството има много събития, които ще започнат, които да се развият, а трети ще завършат. Борисов изброи сред тях кохезионната политика, големите проблеми в региона, земеделската политика, киберсигурността, общата европейска отбрана и миграцията.
 

МС, пресцентър


Министър-председателят обърна внимание на ситуацията в Крим и на нашите големи съседи. Според премиера страната ни има шанс да придвижи напред надеждата на народите на Западните Балкани. „През тези шест месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат“, каза Борисов.
 
Според него през 2018 г. трябва председателствата на България и Австрия трябва да вървят така, че да има максимална приемственост на темите. „Да ни е успешно председателството, да направи нещо за България и за Европа, със скромните си възможности, които имаме. Още веднъж добре дошли на всички, успешно председателство“, каза Борисов.
Агенция Фокус