Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език

„Съединението прави силата - девизът на Българи, който е избрани и за девиз на българското председателство на Съвета на ЕС. Заедно действително ние следва да преборим предизвикателствата и да направим Европа готова за бъдещето. Сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав спрямо нашите граждани и особено по-младото поколение. Трябва да се вслушаме внимателно в техния глас и в техните очаквания“, заяви Таяни.
 
Румен Радев: Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна

„Миналият ноември имах привилегията да участвам в събирането на политическите лидери в Европа и в срещата със студентите от Софийския университет. Бях впечатлен от ентусиазма и знанието на българските студенти. Те имат огромни очаквания от Европа и разчитат на нас за конкретни отговори. Основното бе, че те искат повече заетост, повече работни места. За да създадем това, следва да привлечем повече инвестиции, особено в дигитална техника, туризъм. Нашите очаквания са да се фокусираме върху дигиталната техника и иновациите", заяви Таяни.

„Българските студенти също така ни помолиха да разрешим кризата с миграцията. Те бяха убедени, че единство общо европейско решение може да прекъсне притокът на мигранти. Те са прави в това. Ние всички сме съгласни, че европейската система следва да се приспособи към новите предизвикателства. Това трябва да стане в дух на сътрудничество и българското председателство е начин да се премина към конкретни действия“, изтъкна още той.
 
Борисов: Всеки българин трябва да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за чудесното сътрудничество между българската армия и полиция и европейските им колеги.
 
Антонио Таяни изрази надежда българското председателство да „павира“ пътят за по-доброто сътрудничество между ЕС и страните от Западните Балкани. „Европейският парламент е готов да помогне на вашето председателство по всички възможни начини“, каза още той.
Агенция Фокус