/ Gulliver/Getty Images
Последен модел свръхзвукова ракета излетя случайно по време на тестове в Съединените щати, но беше унищожена навреме, съобщи изданието Aviation Week.
Според медията, инцидентът е станал с ракета, разработена като част от съвместната програма на Службата за напреднали изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) и ВВС на САЩ. Програмата, известна като HAWC, създава и този последен модел свръхзвукови ракети.

"Смята се, че ракетата случайно се е откъснала от самолетоносач B-52 по време на летателно изпитание, според източници, запознати с тестовете. Причината за аварията се разследва и е свързана със самолет от 419-ата летателна изпитателна ескадра от базата „Едуардс" в Калифорния”, пише изданието.

Сенатът на САЩ със законопроект, забраняващ отпускането на средства за ядрени тестове

Aviation Week предполага, че инцидентът е станал по време на тестови полети над сушата, а не на тренировъчната площадка в Тихия океан.

Изданието припомня, че програмата HAWC вече изостава с няколко месеца. В момента в САЩ се разработват няколко модела свръхзвукови ракети, а преди това Пентагонът призна, че в тази област САЩ изостават от Русия и Китай.
БГНЕС