Свикано от Русия извънредно заседание в ООН за Йемен завърши без приети мерки
Свикано от Русия извънредно заседание в ООН за Йемен завърши без приети мерки / снимка: БГНЕС, архив

Извънредна среща за Йемен в Съвета за сигурност на ООН приключи вчера, без 15-те му членки да постигнат съгласие за незабавна позиция по кризата. Виталий Чуркин, постоянният представител на Русия, която свика заседанието, изрази учудване защо колегите му говорят за нуждата да се помогне, но не могат да предприемат действия, предаде АП.

Чуркин съобщи, че другите членове на съвета не са подкрепили предложената от него позиция, която той изчете след това пред репортерите. В нея се призовава за незабавно спиране на огъня или поне за хуманитарни прекъсвания на боевете.

Чуркин заявил пред членовете на съвета, че е склонен да се откаже от призива за незабавно спиране на огъня. По думите му някои от другите постоянни представители настояли, че трябва да се консултират със столиците си за по-нататъшни насоки.

В предложената от руския дипломат позиция се призовава и за бързо подновяване на мирните преговори за Йемен под егидата на ООН с участието на всички засегнати страни, както и те да се водят на място, което да е приемливо за всички.

Проектостановището съдържаше и израз на подкрепа за новия специален пратеник на ООН за Йемен, който ще ръководи преговорите.

Други дипломати заявиха, че има широко съгласие за отчайващата хуманитарна обстановка в близкоизточната страна, както и за нуждата от политически преговори. По думите им обсъжданията по позиция на Съвета за сигурност продължават.

Източник: БТА