Стрелба и взривове в Сен Дени край Париж при полицейска операция
Стрелба и взривове в Сен Дени край Париж при полицейска операция / снимки: БГНЕС

Полицейски щурм е в ход в градчето Сен Дени, което е в покрайнините на френската столица Париж, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве.

Според информации специалната полицейска операция, започнала там тази сутрин, цели задържането на Абделхамид Абауд, предполагаем поръчител на атентатите от 13 ноември, допълва телевизията.

Престрелка избухна тази нощ в северното парижко предградие Сен Дени по време на операция на полицейските части за борба с тероризма, пет дни след кървавите атентати във френската столица, съобщи АФП.

При полицейската акция са отекнали взривове, предадоха АП и ТАСС. В началото на операцията в предградието избухна и престрелка. Според френски медии има и най-малко двама убити. Съобщава се и за ранени полицаи, но още няма официално потвърждение на тази информация.

Стрелба и взривове в Сен Дени край Париж при полицейска операция
netinfo

Стрелба и взривове в Сен Дени край Париж при полицейска операция
netinfo

Най-малко 20 души може да са замесени в атентатите в Париж

Властите на Сен Дени призоваха хората да не излизат от домовете си, предаде АП. От съображения за сигурност е спряно движението на метрото в този район на френската столица.

Зам.-кметът на Сен Дени Стефан Пьо посочи пред френската телевизия иТеле, че операцията е започнала в 4.25 ч. местно време на улица „Репюблик“ в центъра на Сен Дени. Мястото е на по-малко от 2 км от Стад дьо Франс, където трима атентатори камикадзе се самовзривиха в петък, докато вътре 80 000 зрители гледаха приятелския мач между Франция и Германия.

Пьо успокои гражданите на Сен Дени, че стрелбата и експлозиите, които чуват, не са ново терористично нападение, а част от полицейската операция.

Стрелба и взривове в Сен Дени край Париж при полицейска операция
netinfo

Следователи установили съществуването на девети участник в атаките в Париж

Според полицейски източници няколко души са се барикадирали в апартамент в Сен Дени, предава АФП. Френска телевизия твърди, че мишена на операцията е „мозъкът“ на атентатите в Париж Абделхамид Абауд.

Вече се появи информация, че френските следователи са установили съществуването на девети участник в кървавите атентати в Париж на 13 ноември, проучвайки видеозапис, предаде АФП, като се позовава на източници, близки до разследването и полицията.

На видеозаписа се вижда трети човек в черния „Сеат“, използван от терористите за нападенията срещу кафенета и ресторанти. Досега се знаеше, че екипът от нападатели в колата бил съставен от французина Ибрахим Абдеслам, който се взриви в ресторант, и от брат му Салах, който е жив и се издирва активно.

Третият мъж, който се вижда на видеозаписа, вероятно също е избягал, освен ако не става дума за един от двамата мъже, арестувани в Белгия и заподозрени, че са го изтеглили към тази страна.

Кадрите показват третият човек в автомобила в 21.32 ч., в момента на стрелбата срещу бар в Североизточен Париж, при която бяха убити петима души, уточнил източник, близък до разследването. Вижда се как терористите стрелят от автомобила, който по-късно беше намерен изоставен в парижкото предградие Монтрьой с три автомата „Калашников“ вътре.

Стрелба и взривове в Сен Дени край Париж при полицейска операция
netinfo

Оланд: Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации

По-рано тази нощ Си Ен Ен съобщи, че френската полиция е открила и мобилен телефон, използван от един от терористите в Париж.

В телефона имало съобщение: „ОК, ние сме готови“, както и карта на нападната от терористите концертна зала „Батаклан“. Информацията беше потвърдена от източник, близък до разследването, отбелязва Ройтерс. Източникът уточнил, че телефонът бил намерен в кошче за боклук близо до концертната зала.

В района с население около 100 000 души се намира стадионът „Стад де Франс“, където се самовзриви един от терористите при кървавите атаки в петък. Най-малко 129 души загинаха при атентатите в Париж на 13 ноември, като 89 бяха убити в „Батаклан“. Отговорност за нападенията пое „Ислямска държава“.

Източник: БТА, БГНЕС