Оланд: Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации
Оланд: Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации / БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция ще води по-интензивни операции в Сирия след вчерашните удари в крепостта на "Ислямска държава" Ракка, предаде Франс прес. ИД пое отговорността за атентатите в Париж.

"Самолетоносачът "Шарл де Гол" ще потегли в четвъртък за Източното Средиземноморие и това ще утрои капацитета ни за водене на бойни действия. Няма да има никаква почивка, никакво примирие", заяви Оланд пред двете камари на парламента, събрани на Конгрес във Версай.

Тази парламентарна процедура е предвидена за конституционни изменения и важни президентски речи, отбелязва Ройтерс. Оланд призова Съвета за сигурност на ООН бързо да прием резолюция за борба с тероризма, предаде Ройтерс.

"Междувременно Франция ще води по-интензивно операцията си в Сирия", каза Оланд, наричайки страната "най-големият развъдник на терористи в човешката история".

Оланд поиска изменение на конституцията, която да позволи да се предприемат действия срещу "водещия война тероризъм", предаде Франс прес.

Президентът също така поиска от парламента да удължи извънредното положение във Франция до три месеца и съобщи, че проектозаконът в този смисъл ще бъде внесен в сряда.

Оланд обяви, че се създават нови 8500 щатни длъжности в службите за сигурност и съдебната система, както и че се слага край на намаляването на числеността на въоръжените сили на Франция.

"До две години ще се създадат 5000 щатни длъжности за полицаи и жандармеристи, министерството на правосъдието ще получи нови 2500 щатни длъжности за затворническата администрация и съдебните служби, а митниците ще бъдат подсилени с нови 1000 щатни длъжности", съобщи президентът пред депутатите и сенаторите.

Президентът посочи, че мерките за сигурност ще повишат бюджетните разходи, но заяви, че сигурността е по-важна от бюджетните правила на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Атентатите в Париж, в които 129 души бяха убити, а над 350 - ранени, са били планирани в Сирия, подготвени и организирани в Белгия и извършени на наша земя с френски съучастници, заяви Оланд, цитиран от Франс прес. Той съобщи, че в тези "актове на война" има жертви от 19 националности.

Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации, защото тези убийци не са представители на някоя цивилизация, подчерта френският президент, цитиран от Ройтерс.

Франция иска по-ефикасен контрол по външните граници на ЕС, за да се избегне възстановяване на националния граничен контрол и разпадане на ЕС, заяви Оланд.

Той заяви пред френските парламентаристи, че е необходима една-единствена, широка коалиция за войната в Сирия и съобщи, че в близките дни ще обсъди въпроса на срещи с президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин.

Оланд освен това каза, че конференцията на ООН за климата в Париж ще протече в запланирания срок, тоест края на ноември - средата на декември, предаде ТАСС.

След речта на Оланд президентът, членовете на правителството и членовете на двете камари на парламента изпяха националния химн "Марсилезата". Френските парламентаристи също така аплодираха бързо френския президент, изправяйки се на крака.

Източник: БТА