судан
судан / БГНЕС
Около 100 души са загинали през последната седмица в Судан, в опустошения от война регион Дарфур, съобщиха днес Върховният комисариат на ООН за бежанците и племенен старейшина. Това е най-новата вълна от насилие в размирния регион, предаде Асошиейтед прес.

Тоби Харуард, координатор на Върховния комисариат на ООН за бежанците, каза, че сблъсъците са били предизвикани от спор за земя между арабски и африкански племена в град Кулбус, провинция Западен Дарфур. Местни арабски бойци впоследствие атакували няколко села в района, принуждавайки хиляди хора да избягат. 

Шепа ентусиасти помагат на бедстващи лъвове в Судан

Местен старейшина заяви, че има поне 62 тела, които били намерени изгорени, след като арабските бойци подпалили над 20 села. Много хора все още са в неизвестност. Той твърди, че бойците сега контролират водни ресурси, което влошава хуманитарната ситуация.  Според местен служител властите са разположили още войски в района, а най-малко 5000 семейства са били принудени да напуснат домовете си през последната седмица.
 


Тоби Харуард призова в Twitter за сформирането на "неутрални съвместни сили", които да защитават цивилните в района, за да могат селяните да започват да обработват земята и земеделският сезон да не се провали. Местна радиостанция  твърди, че сраженията са достигнали и до близката провинция Северен Дарфур.

Сблъсъците избухнаха в момент, когато Судан все повече затъва в криза след военния преврат, извършен през октомври. Взимането на властта от военните наруши преходът на Судан към демокрация, започнал, след като народно въстания свали от власт дългогодишния лидер Омар ал Башир през април 2019 година. От края на миналата година при изблици на междуплеменно насилие и засилване на сраженията в Дарфур са загинали стотици хора.

През април след подобни сблъсъците, взели над 200 жертви, в Дарфур бяха пратени военни. Възникна обаче въпросът дали военните лидери на Судан са способни да осигурят сигурността в Дарфур. Местни хуманитарни работници призоваха ООН да прати отново мироопазващи сили на ООН в региона, чиято мисия бе прекратена през 2020 г.

Конфликтът в Дарфур започна през 2003 година, когато местните африкански племена се разбунтуваха, обвинявайки доминираното от араби суданско правителство в  дискриминация. Кабинетът на Омар ал Башир бе обвинен, че е реагирал на вълненията, въоръжавайки местни номадски арабски племена и изпращайки срещу цивилните свои милиции - обвинения, които правителството отрича. Ал Башир, който е в затвора, откакто бе свален от власт през 2019 година, беше обвинен преди повече от десетилетие от Международния наказателен съд в геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени в Дарфур.
БТА