/ iStock/Getty Images
Преди време Кандака е лежала гладна в малка клетка в Хартум, Судан. Сега лъвицата наблюдава как потомството ѝ се забавлява в резерват насред саваната благодарение на шепа ентусиасти от една от най-бедните страни в света, предаде Франс прес. 

В Судан "Кандака" - титлата на нубийските кралици, белязали историята на региона в древността, сега се приписва на протестиращите жени, които се противопоставят на управляващите генерали. Тази 5-годишна лъвица от своя страна се е противопоставяла на глада и затворничеството. 

През януари 2021 г., след осеммесечна подготовка, Кандака е освободена заедно с двама мъжки от зоопарка в Хартум. Тогава страната току-що е преживяла своята "революция", излизайки от игото на десетилетия военно-ислямистка диктатура и международно ембарго.

Царствените животни - по това време кожа и кости, са спасени благодарение на онлайн кампания. Първоначално скромният проект се разраства и понастоящем в резервата Ал-Багир - на един час път с кола от Хартум, вече има 17 лъва на възраст между шест месеца и шест години, които властват на площ от над четири хектара.

Всеки ден Отман Салих, Моатаз Камал и около 20 доброволци се занимават с разпределянето на пет до десет килограма месо - дневната дажба за лъвовете.
Доброволците полагат грижи и за малка глутница хиени, която разполага със собствено пространство. 

От самото начало малцината ентусиасти трябва да съчетават графиците си, тъй като всички те работят . След военния преврат през октомври идването им в резервата е затруднено допълнително. Това обаче не отказва доброволците, защото да помагат за тях е удоволствие.

Сред лъвовете в резервата са също Скарфейс и Мансур - победител на арабски, който е оцелял от глада, лошите условия в зоологическата градина и насилието в Судан - изключение в световен мащаб, където броят на африканските лъвове е намалял с 40 процента за три поколения, предупреждава Световният фонд за дивата природа (WWF). Понастоящем в естествена среда живеят малко над 20 000 екземпляра. Няколко от тях обитават националния парк "Диндер" в Судан, близо до границата с разкъсваната от война Етиопия.
БТА