/ БГНЕС
Стотици поклонници починаха по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабия, изложени на високите температури на свещеното за мюсюлманите място в кралството, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Сега близките на починалите се опитват да приберат телата им.

Саудитска Арабия не е коментирала ръста на смъртните случаи заради горещините по време на поклонението, нито съобщи какви са причините за смъртта им.

Въпреки това стотици хора се наредиха на опашка пред спешния център в квартал Ал Муайсем в Мека, за да получат информация за изчезналите членове на семействата си.

Според един от списъците, разпространени в интернет, най-малко 550 души са починали по време на петдневния хадж. Медик, пожелал анонимност, каза пред АП, че имената в списъка изглеждат достоверни.

Той и още едно длъжностно лице, което също говори анонимно, посочиха, че според тях в центъра са докарани поне 600 тела. В списъка не се посочва причината за смъртта на хората.

Всяка година хадж привлича хиляди поклонници от държави с ниски доходи, „много, от които не са полагали почти никакви здравни грижи преди хаджа“, пише в статия в априлското си издание Списанието за зарази и обществено здраве (Journal of Infection and Public Health).

Сред събралото се множество могат да се разпространят заразни болести, а много от хората са спестявали през целия си живот за пътуването си и вероятно са възрастни хора или със съществуващи здравословни проблеми, пише изданието.
 

БТА



Въпреки това заради големия брой смъртни случаи тази година се предполага, че има някаква причина за нарастването им.

Вече няколко държави съобщиха, че техни граждани са починали заради горещините, обхванали светите места, включително Мека, Йордания и Тунис.

Температурите вчера достигнаха 47 градуса по Целзий в Мека и свещените места във и около града, съобщи Саудитският национален център за метеорология. Свидетели са видели няколко души да припадат, докато се опитват да извършват ритуала по символично хвърляне на камъни срещу дявола.

Край Свещената джамия в Мека в понеделник температурата достигна 51,8 градуса, но поклонниците по това време вече са били отпътували за долината Мина, съобщиха властите.

Хаджът е поклонение, за което се смята, че всеки мюсюлманин трябва да направи поне веднъж в живота си, ако има възможност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА