/ iStock/Getty Images
Завършването на процедурата по ратификация на документите за влизането на Северна Македония в НАТО е планирано за началото на следващата година, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от РИА Новости.

НАТО: ЕС не може да замести алианса, европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство

"Северна Македония е много близо до това да стане член на алианса. През пролетта вече подписахме Протокола за присъединяване, тогава парламентите на съюзническите страни го ратифицираха. Не очаквам всички съюзници да приключат тези процедури до началото на декември, но очаквам, че те ще бъдат завършени в началото на следващата година. Тогава Македония ще стане пълноправен член", каза генералният секретар пред репортери.

Вучич след среща с Макрон: Очаквам преговорите за ЕС с Албания и Северна Македония да започнат през март

Гърция и Македония подписаха споразумение през юни 2018 г., което решава дългогодишния спор за името на Република Северна Македония и отваря за Скопие вратите към НАТО и ЕС.

В момента процесът на ратифициране на протокола за влизането на Северна Македония в НАТО продължава. По-рано се очакваше процесът да приключи на срещата на върха на алианса, която ще се проведе в Лондон през декември.
БГНЕС