/ БГНЕС
Очаквам преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания да започнат през март, освен ако не се чака срещата на върха в Загреб през май, заяви сръбският президент Александър Вучич след среща с френския си колега Еманюел Макрон, коментирайки исканията на някои страни за повторно гласуване на решението за започване на преговори за присъединяване с двете страни.

Вучич: В Охрид ще определим приоритетите на сътрудничество в „Малкия Шенген”

„Те ще направят това през март, защото се страхуват от резултатите от изборите на 12 април в Скопие. Те не искат да бъдат виновни за поражението на някой, на когото са дадени обещания за нещо, което е направил“, каза Вучич.

Както съобщава МИА, сръбският президент подчерта след среща снощи в Париж с Макрон, че инициативата за премахване на бариерите пред свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора между Сърбия, Северна Македония и Албания е по-важна от отказа за признаване на Косово.

Вучич поздравява Борисов на български за откриването на магистралата до Ниш

На въпрос дали е получил подкрепа от Макрон за „Малкия Шенген“ и очаква ли натиск заради идеята, Вучич отговори, че няма да нарича инициативата с това име, въпреки че то вече е в ежедневна употреба, защото името „разстройва някои хора, а също така поради географската детерминанта."

„Никой не може да каже, че тази инициатива може да пречи на някого, защото няма рационална причина за това. Инициативата се подкрепя от САЩ, а Макрон ще направи това публично. Но на някои държави може да им се каже да се обявяват против това, заради схващането, че ние вземаме съдбата в свои ръце и сами решаваме собствените си проблеми, каза Вучич.

Вучич: Искаме членство в ЕС, но и добри отношения с останалите

Той подчерта, че дори членовете на семейството му не могат да обяснят значението на тази инициатива. "По-големият ми син смята, че е по-важно оттеглянето на признаването на независимостта на Косово, а това дори не е близо до истината", каза Вучич.

Сръбският президент подчерта необходимостта от "осветляване" на европейското бъдеще на региона, като добави, че започването на преговори и след това задържане в продължение на десет години при отварянето на главите води само до увеличаване на броя на противниците на ЕС.

Белград подписва споразумение с Евразийския съюз

В същото време, според Вучич, френският президент Макрон е прав, когато казва: „ще преговаряте, а след това 10 години ще отваряте глави“. Това обаче, според Вучич, ще доведе до пълно "изравняване" на противниците и поддръжниците на ЕС в страните от региона. "Макрон, за разлика от другите, казва истината и не е лицемер", добави той.

Вучич подчерта, че Сърбия няма нищо против да продължи преговорите по глави и междувременно да отвори структурни фондове, които биха дали на страната повече от милиард евро, с които да живее по-добре. "Но това няма да се случи", заключи Вучич. 
БГНЕС