Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща, че на срещата на върха на страните от пакта във Вилнюс другия месец ще бъде поет ангажимент да се продължи помощта за модернизирането на украинските въоръжени сили, предаде ДПА.

В публикувано днес интервю на Столтенберг за германското издание „Тагесшпигел“ той посочва, че се очаква лидерите да приемат многогодишен пакет от мерки в помощ на Украйна за привеждане на армията ѝ в съответствие с натовските стандарти.

Той поясни, че става дума да се помогне на Киев да преобразува въоръжените си сили от армия, организирана и действаща по стария съветски модел, в съвременна армия, отговаряща на изискванията на Алианса.

Столтенберг отбеляза, че месеците обучение на украинските военни на натовска техника са дали своя резултат и Украйна е започнала да си връща територии, окупирани от руските войски. Генералният секретар изтъкна също, че е важно подкрепата за Киев да не спира.

Той спомена и някои трудности, на които се натъква украинското контранастъпление като трудния терен и окопаването на руските войски на добре укрепени отбранителни позиции, включително с минни полета и противотанкови заграждения.

Всичките 31 държави членки на Алианса ще се съберат във Вилнюс за двудневна среща на върха на 11 и 12 юли. Очаква се те да обсъдят продължаването на подкрепата за Украйна.
Владимир Сахатчиев/БТА