Ирма Флорида
Ирма Флорида / Guliver/Getty Images
Ураганът Ирма е причинил смъртта на най-малко 10 човека в югоизточната част на САЩ, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

Смята се, че стихията е взела шест жертви във Флорида, три в Джорджия и една в Южна Каролина. Няколко от тях са били убити от паднали дървета, а други са се удавили.

"Ирма" отслабна, но още е опасна

Природното бедствие причини смъртта на общо над 40 човека на Карибите, отбелязва ТАСС.

Ирма Флорида
Guliver/Getty Images

Ирма вече загуби характеристиките си на буря и отслабна до тропическа депресия, продължавайки своето придвижване над югоизточната част на САЩ.

Кой е виновен за тези катаклизми?

Стихията се намира над границата между щатите Джорджия и Алабама и се движи на северозапад с около 23 километра в час. Скоростта на съпътстващите ветрове достига приблизително 56 км/ч. Тропическата депресия обаче продължава да носи със себе си силни ветрове и проливни дъждове, предупредиха метеоролозите.

Ирма Флорида
Guliver/Getty Images

Основният удар в САЩ понесе щатът Флорида, който Ирма връхлетя в неделя като ураган от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Над 6,3 милиона местни жители бяха евакуирани - една от най-големите по рода си операции в историята. Над 6,5 милиона абонати в щата с население от около 20 милиона души останаха без електроснабдяване, посочва ТАСС.

Ураганът Ирма отблизо (СНИМКИ)

АП отбелязва, че 13 милиона човека във Флорида остават без ток. Над 180 000 души остават в центрове за временно настаняване.

Ирма Флорида
Guliver/Getty Images

Най-тежка остава ситуацията на архипелага Флорида Кийс, южно от Флорида, който първи понесе удара на Ирма. Властите изпратиха на място самолетоносач и други военни кораби, за да помогнат на операциите за издирване на пострадали и подпомагане на местното население.
БТА