/ ThinkStock/Getty Images
Знамената в САЩ ще бъдат спуснати наполовина през следващите 30 дни в памет на бившия президент Джордж Буш-старши, който почина в петък на 94-годишна възраст. Президентът Доналд Тръмп е разпоредил мярката в прокламация, която е подписал вчера, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп освен това обяви сряда, 5 декември, за ден на национален траур. По-рано говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че президентът на САЩ и първата дама Мелания Тръмп ще присъстват на държавното погребение на Буш-старши в Националната катедрала във Вашингтон. Тя не уточни на коя дата ще се състои церемонията.

Бившият президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш почина на 94 години
 
Тръмп насърчи американците да се събират на места за молитва, "за да отдадат почит" на паметта на 41-ия президент на САЩ, и прикани "хората по света, които споделят нашата печал, да се присъединят към нас" в отдаването на почит.

Тленните останки на 41-ия президент на САЩ Джордж Буш-старши ще бъдат изложени за поклонение в ротондата на Капитолия от понеделник до сряда, предаде Асошиейтед прес.

Животът на Джордж Хърбърт Уокър Буш в десет дати
 
Бившият президент на САЩ ще бъде погребан на 6 декември на територията на президентската библиотека, носеща неговото име, в Тексаския аграрен и машиностроителен университет в градчето Колидж Стейшън, съобщи учебното заведение, цитирано от Ройтерс.
 
Президентът Доналд Тръмп съобщи, че президентският самолет ще излети за Хюстън след завръщането му от Аржентина, за да транспортира тленните останки на Буш-старши до Вашингтон. В сряда, след поклонението на Капитолия, "Еър форс 1" ще ги върне в Хюстън.
 
На 6 декември в епископалната черква "Сейнт Мартин" в Хюстън ще бъде отслужена литургия, след което ковчегът ще бъде превозен с влак до Колидж Стейшън. Буш-баща ще бъде погребан на закрита церемония в тесен семеен кръг до покойната си съпруга Барбара и дъщеря им Робин, починала на тригодишна възраст през 1953 г., припомня ТАСС.
БТА