/ Gulliver/Getty Images
Световни лидери поднесоха съболезнования за кончината на Джордж Буш-старши.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания поднесоха съболезнования за кончината на Джордж Хърбърт Уокър Буш, възхвалявайки неговата "добра преценка и невъзмутимо лидерство", предаде АП. Буш вдъхнови поколения американци за обществена служба, посочва в изявление президентската двойка.

Бившият президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш почина на 94 години

Gulliver/Getty Images

Семейство Тръмп също така отбелязва заслугата на Буш за превеждането на страната и света към "мирен и победен край на Студената война". Буш остана скромен въпреки постиженията си, "следвайки тихия призив да служи, който му даваше ясно усещане за посока", допълва първото семейство на САЩ.
 
Офисът на бившия президент Барак Обама и съпругата му Мишел също разпространи изявление, в което се посочва, че "животът на Буш бе свидетелство за идеята, че обществената служба е благородно, носещо радост призвание. А той се справи изключително добре по време на пътуването".

Gulliver/Getty Images

Семейство Обама го похвалиха за "разширяване на обещанието на Америка до новите имигранти и хората с увреждания. Ограничаване на напастта на ядрените оръжия и изграждането на широка международна коалиция за изгонване на един диктатор от Кувейт. А когато демократични революции разцъфтяха в Източна Европа, неговата стабилна, дипломатична ръка направи възможно постижение, което някога бе немислимо - край на Студената война без дори един изстрел".

Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит на покойния президент на САЩ Джордж Буш-старши като "голям лидер" и "поддръжник на съюза с Европа", предаде АФП. "Джордж Буш-старши. Той беше голям лидер и непоколебим поддръжник на съюза с Европа. Съчувствам на неговите роднини и близки", написа Макрон в "Туитър".
 

Германия скърби за смъртта на Джордж Буш-старши и с голяма благодарност помни неговата подкрепа за обединението на страната, написа германският президент Франц-Валтер Щайнмайер в съболезнователна телеграма до Белия дом, цитирана от ТАСС. "В негово лице САЩ загубиха изтъкнат държавник. Германия скърби за истинския си приятел", заяви Щайнмайер.

През 1989 г., във време на промени и изпитания, когато блоковете се разклатиха след дългогодишна конфронтация, президентът Буш-старши прояви мъжеството да използва уникалния шанс за прекратяване на Студената война, заяви първият дипломат на Германия Хайко Маас, цитиран от ТАСС.
 
Навремето Джордж Хърбърт Уокър Буш подкрепи безрезервно амбициозния план на германския канцлер Хелмут Кол за обединяването на двете Германии въпреки възраженията на тогавашния френски президент Франсоа Митеран и още по-яростната съпротива на британската министър-председателка Маргарет Тачър. Ден след падането на Берлинската стена Буш-старши се обади по телефона на Кол и му пожела успех през следващите дни и месеци, припомня ДПА, като подчерта, че американският президент се е въздържал да провъзгласи "победа" в Студената война, за да не предизвика ответна реакция от съветските хардлайнери, а през следващите месеци е успял да разсее опасенията на съветския лидер Михаил Горбачов, подтиквайки дипломатическия процес, довел до обединението на Германия.

Михаил Горбачов
Gulliver/Getty Images

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов също поднесе съболезнованията си на семейството на бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши и на целия американски народ, предаде Асошиейтед прес. Горбачов, който работеше заедно с Буш за прекратяване на Студената война в края на 80-те и през 90-те години на миналия век, похвали бившия президент за политическите му способности и личния му характер.
 
"Това бе време на голяма промяна, изискваща голяма отговорност от всички. Резултатът бе краят на Студената война и на надпреварата в ядреното въоръжаване", заяви Горбачов пред Интерфакс. Бившият съветски лидер допълни, че със съпругата му Раиса "високо оценяват вниманието, добрината и непринудеността, типични за Джордж и Барбара Буш, както и за цялото им голямо и приятелски настроено семейство".

Ангела Меркел
БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел отдаде почит на Джордж Х. У. Буш, определяйки го като шанс в германската история заради приноса му за обединяването на страната през 1990 г., предаде Франс прес. "Германия дължи много на Джордж Х. У. Буш. Шанс в германската история бе, че той бе президент на Съединените щати, когато Студената война приключи и стана възможно обединяването на Германия", отбеляза Меркел в съболезнователна телеграма до американския президент Доналд Тръмп. "В негово лице германският народ имаше истински приятел, който прозря важността на този исторически момент и ни удостои с доверието и подкрепата си. Германците ще помнят Джордж Х. У. Буш с вечна благодарност", допълни тя.
БТА