/ Thinkstock/Getty Images
Министерството на образованието в Саудитска Арабия започна в неделя да заменя учебниците по социални науки, в които се появи снимка на крал Фейсал бен Абдел Азис заедно с героя от "Междузвездни войни" Йода. Това съобщи в "Туитър" представителят на министерството Мубарак ал Асими.

Саудитска Арабия харчи милиони за обучение по ислям в цял свят

На снимката Йода е на масата заедно с краля, когато той подписва устава на ООН през 1945 година. Фейсал бен Абдел Азис управлява Саудитска Арабия в продължение на 11 години и извършва много промени в кралството, включително неговата правна система.
​В неделя представител на министерството, което започнаха да обвиняват в преднамерено издевателство над монарха, направи извънредна среща с отговорните за грешката в учебника. "След като бе определен виновникът за грешката в издадения учебник, министерството на образованието започна замяна на учебниците по социални науки за средните училища във всички управления", отбеляза Ал Асими.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Създател на изображението, на което Йода е до краля Фейсал бен Абдел Азис, е саудитският художник Абдула аш Шахри. Той признава, че е създал цяла серия такива снимки, поставяйки върху исторически фотографии с помощта на фотошоп популярни съвременни персонажи с цел да ги направи "по-малко депресивни".

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Той пояснява, че Йода не е случайно редом с монарха. "Той беше мъдър и добър оратор и затова аз реших, че Йода е най-близкия по характер до краля персонаж. Освен това Йода е в зелено", разказва художникът пред саудитските медии. При това Аш Шахри подчертава, че няма отношение към появяването на своята работа в учебника.
БГНЕС