/ Thinkstock/Getty Images
Саудитска Арабия е най-големият разпространител на ислямистки екстремизъм във Великобритания, спонсорирайки джамии, религиозно обучение и публикации, се казва в изследване, цитирано от ДПА.

Саудитска Арабия е "спонсорирала кампания на стойност милиони долари за износ на уахабитски ислям по целия ислямски свят, включително сред мюсюлманските общности на запад", се посочва в проучването, чийто автор е дружеството "Хенри Джаксън", аналитичен център с фокус на дейността си върху човешките права и международните отношения.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Там се казва още, че Саудитска Арабия ръководи няколко големи благотворителни организации, спонсориращи обучението по ислям по целия свят, включително във Великобритания, като за програми в тази насока през последните повече от 50 години са похарчени най-малко 67 милиарда лири.

"Но на практика формата на образование, която се прокарва в тези институции, включва координиран опит за разпространение на твърдолинейната уахабитска интерпретация на исляма, която се подкрепя от саудитската държава", се посочва в доклада, като се изтъква ролята на организациите

Обезглавяват ги заради изневяра

Световно събрание на мюсюлманската младеж и Световната лига на мюсюлманите. Във Великобритания и други западни страни влиянието на саудитското финансиране става видно от "преобладаването на ислямистки екстремистки проповедници и литература, включително употребата на саудитски учебници", както и от стипендиите за духовници, които да се обучават в Саудитска Арабия.

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

В много мюсюлмански общности пропагандирането на салафитско-уахабитската идеология "постепенно е допринесло за промяна в климата на религиозни вярвания и практики", се казва още в изследването, както и че това "е създало предизвикателство за умерените гласове и е засилило позициите на екстремистите".

Изследването е огласено в момент, когато върху британския премиер Тереза Мей се оказва натиск да публикува очевидно бавещ се доклад за ролята на Саудитска Арабия и други страни за разпространението на екстремизма във Великобритания.
БТА