Следите на хакерската атака за Панамагeйт водели към Европа
Следите на хакерската атака за Панамагeйт водели към Европа / netinfo

Следите на хакерската атака, довела до проникване с взлом в компютърната система на панамската юридическа фирма "Мосак Фонсека", водят към Европа, съобщи вчера в интервю за Асошиейтед прес един от партньорите основатели на фирмата Рамон Фонсека.

Той отказа да обясни на какво се основава този извод и кой го е направил. "Не мога да кажа повече, защото по това дело в момента се води разследване", каза юристът, цитиран от ТАСС.

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи"

Фирмата е специализирана в създаване на офшорни компании.
Фонсека каза още, че неговата фирма предпочита да няма работа с граждани на САЩ. С това се обяснява незначителният брой имена на американци в т.нар. "Панамски документи" за офшорките, публикувани преди няколко дни от Международния консорциум на разследващи журналисти. Юристът поясни още, че той и неговият партньор Юрген Мосак по традиция имат работа с клиенти в страните от Европа и Латинска Америка.

От публикуваните документи става ясно, че 3500 собственици на акции на офшорни компании (при регистрацията) са представили на фирмата адреси в САЩ. Това обаче не значи, че тези лица са американски граждани, писа по-рано вестник "Ню Йорк таймс".

Камерън призна, че е имал акции в офшорен фонд на баща си, разкрит в Панамагейт

Външната министърка на Панама Исабел Сейнт Мало де Алварадо каза вчера, че нейното правителство се отнася сериозно към воденето на финансовата и юридическата дейност и действията на една частна фирма не следва да се приравняват към държавата.

В интервю за телевизионния канал "Телеметро", цитирано от ТАСС, тя добави, че администрацията на президента Хуан Карлос Варела се ръководи от принципите на прозрачността и нулевата толерантност към нарушенията. "Ние няма да позволим за Панама да съдят по публикации, свързани с работата на една адвокатска кантора. Действията на тази фирма трябва да бъдат разграничени от действията на Република Панама", подчерта Исабел Алварадо.

Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия

Вчера панамското правителство обяви създаването на международна експертна комисия, която да препоръча начини за повишаване на прозрачността в офшорната финансова индустрия на централноамериканската страна, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Хуан Карлос Варела се опитва да укрепи доверието във финансовата индустрия на Панама след изтичането на 11,5 милиона документа от панамската правна фирма "Мосак Фонсека", помагала за създаване на офшорни компании на богати и известни хора от целия свят.

Той каза, че установените от комисията факти ще бъдат споделени с други държави, за да могат да бъдат предприети съвместни действия за повишаване на прозрачността в правните и финансовите центрове по света.

Източник: БТА