/ БГНЕС
Православната църква в Украйна (ПЦУ) е поискала от константинополския патриарх Вартоломей и главите на поместните църкви да лишат от престола му патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, обвинявайки го в ерес. Това заяви в четвъртък предстоятелят на ПЦУ Епифаний, цитиран от ТАСС.

„Архиерейският събор на ПЦУ се обърна към Вселенския патриарх и предстоятелите на поместните църкви с молба да осъдят духовните престъпления на Кирил Гундяев и да го лишат от престола поради разпространението на еретична етнофилетически (етнофилетизъм – предпочитание на националните интереси над общата църква) учения за „руския свят“ и разпространението на схизма сред православните“, написа той на страницата си в „Туитър“.

Подобно обвинение в етнофилетизъм за последно е отправено от Константинополската патриаршия срещу Българската православна църква (БПЦ) заради решението й да провъзгласи автокефалия от Константинополската църква по време на борбата за освобождение от Османската империя през втората половина на XIX век. Константинополската църква на своя поместен събор през 1872 г. осъжда етнофилетизма като ерес.

През 2018 г. в Киев, след т. нар. обединителен събор, беше създадена Православната църква на Украйна от две разколнически църковни структури, включително и Киевската патриаршия. По-късно тя получи автокефалия от Константинополския патриарх Вартоломей. Руската православна църква и УПЦ не признават каноничния статут на тази религиозна организация. Те смятат за нищожни както томосът за автокефалия, така и съборът в Киев.