/ Gulliver/Getty Images
Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска пристигна в Литва, след като е била задържана в Беларус в продължение на седем часа, заяви днес литовският външен министър Линас Линкевичус, цитиран от ТАСС.

"Важното е, че тя е в безопасност, тъй като преди това е била задържана в Беларус в продължение на около седем часа", каза Линкевичус в ефира на литовското национално радио Ел Ер Те. Министърът не даде допълнителна информация как е пристигнала Тихановска във Вилнюс и какво планира да прави.

Предизборният екип на лидерката на опозицията в Беларус Светлана Тихановска съобщи, че тя е била принудена от властите да напусне страната, в условията на кървави протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Тя беше отстранена от властите. Светлана нямаше избор. Пет минути преди това обсъждахме бъдещите си планове и тя със сигурност не възнамеряваше да напуска страната“, каза Олга Ковалкова за Ройтерс.

Кървави сблъсъци в Беларус

Вчера, в деня след изборите, екипът на Тихановска часове наред не е успял да се свърже с нея, но тази сутрин тя вече е била с децата си в съседна Литва, съобщи Ройтерс. Комитетът за държавната граница по-късно потвърди заминаването на Тихановска.

Литовският външен министър Линас Линкевичус написа в Туитър, че Светлана Тихановска сега е "в безопасност" в Литва, предаде Асошиейтед прес. Линкевичус каза днес, че Тихановска е избягала от страната в условията на мащабна полицейска разправа с протестиращите, предаде АП.

Вчера, запитана дали планира да отиде в чужбина, за да избегне арест, Тихановска каза, че няма такива планове и не вижда причина да бъде арестувана, предаде АП. Но след като внесе официално искане в централната избирателна комисия за повторно преброяване на бюлетините, тя е казала на сътрудниците си: "Взех решение, трябва да съм с децата си", съобщи АП.

По-рано, след като беше получила заплахи, Тихановска изпрати децата си в неназована европейска държава. Тя имаше право да вземе каквото иска решение, каза днес за АП говорителката на предизборната кампания на Тихановска Ана Красулина. Тя направи страхотни неща за страната. Тя събуди беларусите, посочи Красулина.

Във видеообръщение в YouTube Тихановска потвърди, че е напуснала Беларус и посочи, че напълно самостоятелно е взела много трудно решение, предадоха Ройтерс и ТАСС.
По данни на комитета за държавната граница, тя е преминала границата в 3.30 ч. сутринта. Комитетът отрече обвиненията, че Тихановска насила е била прехвърлена в съседна Литва.

В центъра на Минск и в други беларуски градове още в неделя вечерта започнаха масови протестни прояви на несъгласните с резултатите от беларуските президентски избори, според които беларуският президент Александър Лукашенко печели с 80,08 процента от гласовете. По данни на беларуското вътрешно министерство при протестните прояви са задържани около три хиляди души, пострадали са десетки полицаи и демонстранти.

Протестите продължиха и снощи.
БТА