Суданските враждуващи главнокомандващи се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня, започващо тази вечер, съобщи армията, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи призиви към двете страни на фона на ожесточените сражения в Хартум, при които беше обстрелван американски дипломатически конвой, предаде Ройтерс.

Примирието ще започне в 18 часа местно време и ще трае 24 часа, заяви пред "Ал Арабия Ти Ви" генерал Шамс ед Дин Кабаши, член на суданския военен съвет.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел разговори с командващия армията и с лидера на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), чиято борба за власт доведе до смъртта на най-малко 185 души в цялата страна. Тя провали подкрепяния от международната общност план за преминаване към гражданско управление след десетилетия на автокрация и военен контрол.

Суданската армия нанесе въздушни удари по база на паравоенната група Сили за бърза подкрепа

Лидерът на СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, чието местонахождение не е известно от началото на сраженията, заяви, че СБП са одобрили 24-часовото прекратяване на огъня, за да осигурят безопасното преминаване на цивилните и евакуацията на ранените.

В публикация в "Туитър" Хемети каза, че е "обсъдил неотложни въпроси" в разговора си с Блинкън, както и че са планирани още разговори. СБП посочи в изявление, че води непрекъсната битка за възстановяване на "правата на нашия народ" в рамките на това, което нарича нова революция.

Блинкън каза, че по първоначалните данни нападението срещу американския конвой е било извършено от сили, свързани със СБП, и определи действието като "безразсъдно". Той каза, че всички американски служители са в безопасност след случилото се и нарече заплахите към американски дипломати "абсолютно неприемливи". 

Изтъквайки риска, който конфликтът представлява за регионалната стабилност, генерал Кабаши заяви, че две съседни държави опитват да подпомогнат СБП. Той обаче не уточни кои са те. 

Рано тази сутрин в столицата на Судан отекнаха изстрели и експлозии, чуха се и прелитащи военни самолети, съобщи репортер на Ройтерс. Жителите на съседните на Хартум градове Омдурман и Бахри съобщиха за въздушни удари, които разтърсват сградите, както и за противовъздушен огън.

От събота боевете обхванаха няколко региона в Судан. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец каза, че е почти невъзможно да предостави хуманитарна помощ около столицата. Тя предупреди, че здравната система на страната e застрашена от срив.
Анелия Пенкова/БТА