Бившият каталунски премиер сепаратист Карлес Пучдемон се върна днес в Белгия, след като бе освободен от Германия, предадоха АФП и ТАСС. Той заяви в Брюксел, че ще продължи да се бори "за справедливата кауза на каталунския народ".
 

БГНЕС


Германия официално закрива делото за екстрадицията на Пучдемон

През октомври м.г. Пучдемон избяга от Испания в Белгия, след като регионалният парламент на Каталуния прие едностранна декларация за независимост. През март, на връщане с кола от Финландия към Белгия, бившият премиер бе задържан в Германия по силата на европейска заповед за арест, издадена от испанското правителство.

Този месец испанските власти отмениха заповедта за арест и му разрешиха да се върне в Белгия, отбелязва ДПА.
 
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

БГНЕС


В Брюксел Пучдемон даде обща пресконференция с настоящия каталунски лидер Ким Тора, предаде АФП. "Това не е краят на пътуването. Ще пътувам до последното кътче на нашия континент, за да защитавам справедливата кауза на каталунския народ, каузата на демокрацията, каузата на свободата, каузата на самоопределянето", каза на английски Пучдемон на конференцията, провела се в сградата на делегацията на Каталуния към ЕС.
 
"Моето пътуване няма да приключи, докато всички политически затворници бъдат освободени и докато изгнаниците могат да се върнат у дома", добави той.
 

БГНЕС


От своя страна Ким Тора обеща "още поражения за Испания, ако тя продължава по пътя на репресията срещу каталунските сепаратисти.
 
Мадрид осуетява преизбирането на Пучдемон за лидер на Каталуния

Девет каталунски лидери са сега в ареста в Испания заради бунт. По въпроса за диалога, който тече с испанското социалистическо правителство на Педро Санчес, Ким Тора призова Мадрид да "превърне този диалог във факти".
 

БГНЕС


След пресконференцията Пучдемон се срещна с членове на каталунското правителство и бивши министри в изгнание. По-късно днес той ще отиде във Ватерло, за да присъства на церемония по посрещането му, която ще започне в 16 ч. местно време.
БТА