Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС, архив
Съдът в германския град Шлезвиг постанови, че молбата за екстрадиция на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон в Испания на основание злоупотреба с обществени средства е допустима, предаде Ройтерс.

Той обаче отхвърли молбата за предаване на Пучдемон на испанските власти на основание бунт.

Каталунски сепаратистки политици ще бъдат съдени за бунт

"Съдът реши тази сутрин, че екстрадицията по обвинението в злоупотреба с обществени средства е допустима", заяви негова говорителка, цитирана от Ройтерс.

За да бъде осъществена екстрадицията, се изисква одобрението на главния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн, на територията на която се води процесът, отбелязва ДПА.

Карлес Пучдемон тържествува въпреки решението на съдa той да бъде екстрадиран обратно в Испания:

"Ние победихме основната лъжа, разпространявана от държавата. Германското правосъдие отрече референдумът от 1 октомври да е бунт", написа в Туитър Пучдемон след обявяването на постановеното съдебно решение.

"Всяка минута, прекарана от нашите колеги в затвора, е минута на срам и несправедливост. Ще се борим до последно и ще победим!", заяви бившият каталунски премиер, имайки предвид останалите лидерите на движението за независимост, които са задържани от властите в Испания.

Карлес Пучдемон излезе от затвора (СНИМКИ/ВИДЕО)

Междувременно бившият каталунски премиер остава на свобода, посочва Франс прес, позовавайки се на изявлението на съда.

Карлес Пучдемон
БГНЕС

Испания поиска екстрадицията на Пучдемон заради ключовата му роля при породилия спорове референдум за независимостта на Каталуния миналия октомври. Каталунският лидер избяга в Белгия след референдума, но на 25 март бе арестуван, докато пътуваше в Германия, припомня ДПА.
 
БТА