/ БГНЕС
Испанското правителство се намеси, за да осуети процеса на преизбиране на бившия сепаратистки лидер на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон начело на регионалната изпълнителна власт, принуждавайки сепаратистите да представят нова кандидатура, ако искат най-накрая да сформират правителство, предаде Франс прес.

Каталунският парламент одобри предложение за преизбиране на Карлес Пучдемон

Министерският съвет в Мадрид реши да сезира Конституционния съд, за да бъде обявен за противоконституционен закон, одобрен миналата седмица от каталунския парламент. Той позволява експрезидентът Пучдемон, който очаква в Германия евентуална екстрадиция в Испания, където ще бъде съден за "бунт", да бъде овластен задочно.

През април: Карлес Пучдемон излезе от затвора (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-късно в сряда Върховният съд, който вече веднъж забрани упълномощаване в отсъствие на кандидата, допусна за разглеждане жалбата. Това означава, че законът ще бъде блокиран, докато съдът вземе окончателно решение, което може да отнеме месеци.

Пучдемон не смята да се отказва от своите идеи

Депутатите в каталунския парламент трябва да изберат премиер, който да състави правителство до 22 май, за да бъдат избегнати нови избори.
БТА