Министърът на външните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски поздрави служителите от всички организационни звена в МВР в страната „за професионализма и всеотдайността при изключително добре изпълнения оперативен план в областта на охраната по време на честването на рождения ден на Гоце Делчев”.

Задържаните на границата с РС Македония българи твърдят, че са бити

В социалните мрежи той сподели и видео, на което се показват мерките по осигуряването на честването на 151-га годишнина от рождението на Гоце Делчев.




„Както пред гроба на великия Делчев до църквата "Свети Спас", така и на граничните пунктове, македонската полиция беше на висотата на задачата си успешно да реализира това събитие с най-високо ниво на сигурност - ярък пример за това как постъпва полиция на европейско ниво", допълни Спасовски.

"Благодаря и на гражданите, медиите и медийните работници, които проявиха разбиране и по най-професионален начин дадоха своя принос за едно наистина достойно почитане на великия Гоце Делчев. И разбира се, македонската полиция няма да позволи унижението на македонския народ”, написа във Фейсук Оливиер Спасовски.

Честванията за Гоце Делчев: Недопуснати българи, арести и дипломатическо напрежение (ОБЗОР)

Думите на македонския силов министър идват на фона на обвиненията, отправени от тримата българи, задържани на границата с РСМ в събота. Те твърдят, че имат медицински свидетелства, защото върху тях е имало физическо насилие. Съгражданите ни са били осъдени на парични глоби от по 300 евро и са с временна забрана да влизат в страната. Платената в съда в Крива паланка сума е общо 1700 евро.

Честванията от рождението на Гоце Делчев предизвикаха напрежение между София и Скопие, след като много българи не бяха допуснати през границата, за да се поклонят на гроба на революционера.