След 29 години български държавен глава пристигна в Мексико
След 29 години български държавен глава пристигна в Мексико / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов пристигна на официално посещение в Мексико, което беше отложено от февруари тази година заради повреда на държавния самолет на Азорските острови. Този път старият ТУ-154 от времето на Тодор Живков прелетя почти седемхилядните върхове на Андите и след техническо кацане в перуанската столица стигна до Северна Америка и Мексико сити.

Тодор Живков е последният български държавен глава, който е идвал на официално посещение през 1979 г. в Мексико – 11-тата страна по население в света с близо 110 милиона души, 14-тата по територия с почти 2 милиона квадратни километра площ и на 13-то място по брутен вътрешен продукт над два пъти по-висок на човек от този на българите. Въпреки размерите на Мексико, след края на комунизма стокообменът с България е само между 20 и 40 милиона щатски долара годишно.

Първанов ще се срещне с мексиканския президент Фелипе Калдерон, който спечели през 2006 година оспорвани от лявата опозиция избори. Българският президент ще посети и сената, където ще има среща с председателя му Густаво Енрике Мадеро Муньос. В кметството на Мексико сити, един от най-големите градове на света с 22 милиона население, кметът Марсело Ебрард ще връчи на Първанов грамота за почетен гражданин и ключ на града.

В българското посолство ще има прием за българското землячество в страната, което наброява около 650 души.

Мексиканските домакини са поканили Първанов да посети и някои от големите забележителности като археологическата зона на пирамидите на Теотиуакан край столицата, Националния исторически и антропологически музей и града на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан.