Трети ден от руската инвазия в Украйна. Руските нападения срещу украинската столица Киев бяха посрещнати с ожесточена съпротива, съобщи CNN.

По-голямата част от руските сили сега са само на 30 километра от центъра на Киев, съобщи британското министерство на отбраната. От там предупредиха Русия, че жертвите "вероятно ще бъдат тежки и по-големи от очакваните или признати от Кремъл".

Според последната актуализация на разузнаването от министерството, "Русия все още не е получила контрол над въздушното пространство над Украйна, което значително намалява ефективността на руските военновъздушни сили". В него се казва, че "украинските въоръжени сили продължават да оказват твърда съпротива в цялата страна". 

Украинските войници се бореха да задържат настъпващите руски войски на множество места, принуждавайки жителите да търсят подслон сред шума от експлозии и стрелба.

От публикация във Фейсбук рано тази сутрин стана ясно, че армейско подразделение е успяло да отблъсне руските сили близо до базата си на голяма градска улица. Междувременно сраженията продължават близо до няколко други украински града.

Украйна: Руска ракета удари жилищна сграда в Киев

"Устояхме и успешно отблъснахме вражеските атаки. Боевете продължават в много градове и области на нашата държава. Но ние знаем какво защитаваме – страната, земята, бъдещето на децата. Киев и ключови градове около столицата се контролират от нашата армия. Окупаторите искаха да блокират центъра на държавата ни и да сложат своите марионетки тук, както в Донецк. Нарушихме плана им". Това се казва в съобщение на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Той призова руснаците да оказват натиск върху президента Владимир Путин да спре инвазията.

"Украйна вече си е спечелила правото да се присъедини към Европейския съюз", заяви Зеленски и призова лидерите на ЕС да вземат това решение. "Това ще бъде ключово доказателство за подкрепата на страната ни", каза той. Според репортаж на информационната агенция Интерфакс-Украйна, киевските власти са излезли с изявление, в което молят хората да останат в приюти и да стоят далеч от прозорците, ако са у дома. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов каза пред украинския новинарски сайт Lb.ua, че армията контролира ситуацията.

Зеленски: Няма да хвърлим оръжията

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев каза, че Москва не се нуждае от дипломатически връзки със Запада. Това е следствие на вълна от санкции срещу Русия, обявени от западните страни.

Медведев, който беше уволнен като министър-председател от Владимир Путин през 2020 г. и сега служи като заместник-председател на съвета за сигурност на Москва, написа в руската социална мрежа VK, че е време да "заключим посолствата". Той каза, че Москва ще продължи инвазията си в Украйна, докато не постигне целите, определени от президента Владимир Путин.

Медведев също осъди отстраняването на Русия от Съвета на Европа, но заяви, че то предлага на Москва възможност да възстанови смъртното наказание в руското законодателство.

Какво се случи през последните часове
  • През нощта имаше боеве в и около Киев. Украинските военни заявиха, че са отблъснали руските сили близо до базата й на голяма градска улица
  • Жилищен блок в Киев беше ударен от ракета и се наложи спешна евакуация
  • Президентът Зеленски публикува видеозапис, отричайки съобщенията, че е наредил капитулация и обещавайки, че Украйна ще се защитава
  • Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили контролират югоизточния град Мелитопол, но министър на Обединеното кралство каза, че е скептичен към твърдението
  • Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хепи каза, че Обединеното кралство и 25 други страни са се съгласили да предоставят оръжие на Украйна
  • Министерството на здравеопазването съобщи, че досега са били убити 198 украинци, включително две деца, а над 1000 са били ранени
  • Полша отказа да играе квалификационен мач за Световното първенство срещу Русия в Москва през март - нейната футболна федерация заяви, че е „време да се действа“
  • ООН изчислява, че 100 000 души са избягали от Украйна през последните 48 часа
BBC,CNN