/ iStock/Getty Images
Силно земетресение в Босна и Херцеговина е отнело живота на един човек. Няколко души са били ранени. Има и материални щети, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии.

Жена на 28 години е била тежко ранена в Столац, след като скала е паднала върху къщата ѝ в резултат на труса. Тя е починала в болницата в град Мостар. Сред ранените са и членове на семейството на жертвата.

Стени са рухнали в Столац, Любине и Мостар. По някои сгради има и пукнатини. Епицентърът на земетресението е бил на 14 километра североизточно от град Любине с 4000 жители и на 42 километра югоизточно от Мостар, в който живеят около 104 000 души. Трусът е продължил около 20 секунди  и е бил усетен в Белград, Загреб и Скопие, на около 400 километра от епицентъра.

Предишното голямо земетресение на Балканите беше на 29 декември 2020 г. в Петриня близо до Загреб, като тогава загинаха 7 души, а стотици сгради бяха разрушени. През март 2020 г. Загреб бе разтърсен от трус с магнитуд 5,3, който нанесе сериозни щети. През ноември 2019 г. над 50 души загинаха при трус в Албания с магнитуд 6,4, а хиляди хора останаха без дом тогава.  
БТА