/ БТА
Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

69-годишният Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП.

Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва АФП.

Китайският президент бе преизбран и начело на въоръжените сили на страната, като получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

Си Цзинпин обеща "да работи усилено" през третия си мандат като генерален секретар на управляващата комунистическа партия и начело на страната, предаде Франс прес.

"Бих искал да благодаря искрено на цялата партия за доверието, което ни гласува“, каза Си. 69-годишният китайски лидер обеща да "работи усилено за изпълнение на задачите".

"Китай не може да се развива без света, но и светът има нужда от Китай", обяви той пред представители на местни и чуждестранни медии. Той приветства "двете чудеса", станали в Китай: "бързо икономическо развитие и социална стабилност в дългосрочен план".

Китайският президент обеща страната му да се отвори по-широко към света, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. "Ще сме непоколебими в задълбочаването на реформите и отварянето към света във всички сфери", подчерта той.

Си Цзинпин увери, че Китайската комунистическа партия винаги ще се реформира по пътя напред. "ККП винаги трябва да работи за народа и да разчита на него", изтъкна той и наблегна на важното значение на завършилия вчера 20-и конгрес на партията за обединяване на силите и насърчаване на солидарността и всеотдайността.

На днешния пленум бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро. Китайският президент включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в страната.

Освен Си Цзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията.
БТА