В Пекин завърши продължилия една седмица конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия, съобщи агенция Синхуа.

Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината. Приети бяха резолюция по доклада на ЦК и на комисията.

Близо 2000 делегати одобриха днес промени в устава на партията, които се очаква да разширят правомощията и да укрепят позициите на китайския лидер Си Цзинпин, отбелязва Асошиейтед прес. Чуждестранни медии не бяха допуснати в залата по време на първата част от заключителното заседание, когато, както се предполага, се състоя гласуването.

Си Дзинпин откри ключовия Конгрес на Комунистическата партия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бе споменат Си Цзинпин и неговите постижения, но засега поправките в устава не са оповестени, отбелязва АП.

На предишния конгрес на ККП единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи "Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха". С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Цзедун.

В краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те "очертават ясни изисквания за продължаване и укрепване на цялостната водеща роля на партия".

Партийният конгрес определя дневния ред на Китай за следващите пет години. Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, демонстрира решимостта да се продължи по досегашния път в условията на вътрешни и международни предизвикателства.
БТА