/ IStock
Швейцария ще отдели 300 милиона швейцарски франка (272 милиона евро), за да помогне на развиващи се държави в борбата с пандемията чрез инициативата АКТ Акселерейтър (ACT Accelerator), съобщи федералното правителство, цитирано от Франс прес.

Индийският вариант на COVID-19 е засечен в Швейцария

Тази инициатива, подета точно преди година от държавите от Г-20 и от Европейската комисия, има двойна цел: до подобри достъпа до ваксини, до тестове и до медикаменти в развиващите се страни и да заздрави местните здравни системи, обясни в съобщение Федералният съвет.

АКТ Акселерейтър включва различни участници, сред които Световната здравна организация, Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ), фондът на ООН за децата УНИЦЕФ и Световната банка, припомня агенцията.

Швейцария отвори центрове за масова ваксинация

Една трета от отделената от Швейцария сума ще бъде за ГАВИ - публично-частно партньорство, базирано в Женева, което координира разпределението на ковид ваксини за държави в неравностойно положение в рамките на системата КОВАКС, за чието създаване помогна заедно със СЗО и други партньори.

Друга част от сумата ще насърчава изследванията и разработките и ще улеснява достъпа до диагностични средства и лекарства, обясни още Федералният съвет на Швейцария.

СЗО призова хората по света да дарят пари за ваксини срещу COVID-19

Останалите средства ще се използват за укрепване на здравните системи в развиващите се страни. Акцентът ще бъде поставен върху логистичните аспекти и разпределението на
лекарства, материали за тестване и ваксини на място, така че хората в кризисни или отдалечени райони да могат също да се възползват и да бъдат защитени срещу вируса, се подчертава в съобщението.

Парламентарното обсъждане за допълнителния финансов кредит ще се проведе през лятната сесия. Инициативата АКТ Акселерейтър има остра нужда от средства през тази година. От необходимите 22 милиарда долара, към миналата седмица не достигаха 19 милиарда, отбелязва АФП.
БТА