/ АЕЦ
След близо тричасови спорове Народното събрание прие решение по процедурата за избор на строител на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“.

С решението се възлага до 15 април тази година да се проведат преговори между АЕЦ „Козлодуй“ и южнокорейската компания „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“. Компанията остана единствена в списъка на кандидатите за изграждането и пускането в експлоатация на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ след извършената проверка на оценителната комисия.

Депутатите одобриха решението, внесено от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Станислав Анастасов от ДПС, и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите. Разисквания имаше и по второ проекторешение, което беше отхвърлено. Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха да бъдат проведени преговори не с една, а с две компании – южнокорейската „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската компания „Бехтел".

В хода на обсъжданията министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че за да имаме перспектива в Зелената сделка, категорично имаме нужда от новата мощност на атомната електроцентрала в Козлодуй. Министърът беше в пленарната зала по настояване на парламентарната група на „Възраждане". Радев посочи, че на страната ни са нужни сериозни базови мощности, а ядрената енергетика предоставя такова нискоемисионно решение. Според него която и кандидатура на фирма да бъде избрана от депутатите, няма да се сбърка. Важно е по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти, смята енергийният министър. По думите му всяка от обсъжданите компании е с „изключително висока репутация, с качества и възможности да проведат надеждно и сигурно изпълнение на един проект“.

След приемането на решението вносителите дадоха брифинг за медиите. Ключовото в това решение не е толкова името на компанията, колкото това, че Народното събрание дефинира определени изисквания към преговарящите от българска страна в този процес, заяви Делян Добрев от ГЕРБ, който е и председател на Комисията по енергетика. Той обясни, че в решението е заложено да бъде предложена фиксирана цена, както и 7-и блок да бъде построен в рамките на 60 месеца, а 8-и блок в рамките на 54 месеца. Изискване в решението е и поне 30% от бюджета и дейностите по този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители, каза още депутатът от ГЕРБ.

Делян Добрев обърна внимание, че само компанията „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" се е съгласила да отговори и на трите поставени изисквания. Ако всичко е в срок и по план, 2035 г. трябва да заработи 7-и блок, а 2037 г. – 8-и блок, каза още той. Според Добрев от ПП-ДБ в продължение на седмици са се опитвали да саботират този процес, което е било „изключително некоректно“. Депутатът от ДПС и председател на Комисията по околната среда и водите в Станислав Анастасов допълни, че представител на ПП-ДБ открито е лобирал за китайски фирми.

От ПП-ДБ са на мнение, че приетият проект подлага под риск цялата процедура, а това да няма конкуренция е решение срещу обществения интерес. Имаше доклад от министъра, който казваше, че поне две фирми трябва да бъдат допуснати, имаше решение, което те можеха да гласуват – да има допуснати две фирми, но не – ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“, решиха че искат само една фирма да може да строи, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От „Възраждане“ заявиха, че в проектите на решения за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй" има огромни нередности, свързани с интересите на конкретни политици. Народният представител Искра Михайлова възрази срещу това изграждането на нови ядрени мощности да бъде решавано за 24 часа, с видими нередности в документацията. „Трябваше управляващите да имат благоразумието и да не внасят тези точки, докато не се изяснят всички факти и обстоятелства", отбеляза тя. От партията смятат, че по чисто формални критерии някои от кандидатите са били отстранени, без да е била изискана допълнителна информация, каквато би била необходима, ако процедурата е била по Закона за обществените поръчки. 

Според „БСП за България“ не е работа на законодателната власт да се намесва в изпълнителната. Народният представител от левицата Драгомир Стойнев коментира, че решението за АЕЦ „Козлодуй“ е пример как може да се убие даден проект, защото не е работа на депутатите да казват на министъра на енергетиката да продължи каквито и да било преговори. По думите на колегата му Борислав Гуцанов с тези решения се създава дългосрочна корупционна черна дупка, в която да потъват милиарди. 

От „Има такъв народ“ припомниха, че винаги са защитавали ядрената енергетика и винаги са били за строежа на нови ядрени мощности в Козлодуй, а не в Белене.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Биляна Иванова/БТА