/ iStock/Getty Images
Шотландия наложи карантина заради коронавируса през целия януари. Очаква се британският премиер Борис Джонсън да обяви тази вечер нови мерки в Англия, предаде Ройтерс.

Шотландските власти въвеждат строга карантина заради коронавируса, която ще остане в сила до края на месеца, съобщи първата министърка Никола Стърджън, цитирана от Франс прес.

Над 75 000 заразени са починали във Великобритания

Карантината ще бъде подобна на тази през март миналата година, като целта е да бъде овладяно разпространението на коронавируса. "От полунощ и в продължение на целия януари ще бъдете юридически задължени да си стоите у дома", заяви Стърджън на пресконференция.

Сега ситуацията с коронавируса в Шотландия е най-сериозната от март, подчерта ръководителката на регионалното правителство. Почти половината от новите случаи на заразяване с коронавирус в британската провинция са с новия щам, който бе открит първо във Великобритания и е със 70 процента по-заразен.

Борис Джонсън ще направи днес обръщение по телевизията, в което се очаква да обяви нови ограничителни мерки в Англия, имащи за цел да се попречи на разпространението на новия щам.

"Разпространението на новата разновидност на (коронавирса) доведе до бързо увеличаване на броя на заразените в страната. Премиерът е наясно, че трябва да бъдат взети нови мерки за ограничаване на разпространението (на вируса) и за защита на Националната здравна служба и на живота" на британците, заяви негов говорител.  
БТА